Okategoriserade

Vikten av att ha en bra bärbar dator som digital nomad

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NetOnNet

Ja, det kan låta självklart, men jag har själv gjort misstaget av att ta med en sämre laptop vid en av mina resor till Thailand som resulterade att jag fick köpa en på plats med thailändskt tangentbord istället. Varför det är så bra att ha en bra dator redan från början är för att det lönar sig i längden, mycket tack vare att de håller länge.

Bilden ovan är av datorn med de thailändska tangenterna för övrigt (om du är intresserad).

Bästa datorn inför resan?

Om du befinner dig utomlands längre perioder som jag kan det vara viktigt med en dator du kan lita på, det vill säga ett kvalitetsmärke som Asus, Acer eller Lenovo. Det viktigaste är dock delarna som sitter i datorn där jag föredrar mycket kraft i processorn för att klara av flera flikar i webbläsaren, även om jag lyssnar på musik och skriver i WordPress samtidigt.

För att säkerställa mig om att min laptop når upp till kraven ser jag alltid till att den har en processor med flera kärnor, helst sex eller fler. De nyaste processorerna har dessutom trådar utöver kärnorna för att snabba på applikationer ytterligare, något som innebär att det inte alltid är viktigt att stirra sig blind på själva Ghz hastigheten.

En annan sak som jag alltid kollar upp innan jag köper en dator är att den är utrustad med en SSD hårddisk, helst av typen NvMe M2 som ser ut som ett RAM-minne som trycks in i moderkortet. Denna har inga rörliga delar alls vilket gör den mer hållbar även vid skakiga mopedresor utomlands, eller när ditt baggage kastas runt på olika terminaler. Jag föredrar också att datorn är utrutad med ett grafikkort som du kan spela enklare spel med, till exempel en GTX 1650 eller bättre.

Gällande RAM minne så räcker det med 8 GB för skribenter som mig, men idag är de flesta modeller utrustade med 16 GB vilket jag föredrar. Det märks kanske inte så mycket i det dagliga användandet, men i nyare speltitlar kan det avgöra en hel del. Själva lagringsutrymmet bör dock ligga på mer än 512 GB för att det ska räcka för mig, även om mina arbetsdokument alltid sparas direkt i min Dropbox. Anledningen varför utrymmet är viktigt beror på att jag spelar en del och då kan en enda titel ta upp över 100 GB plats på hårddisken. (tex. Call Of Duty: Warzone)

Tangentbordet är självklart viktigt för mig också, och jag föredrar platta och hårda tangenter vilket faktiskt förekommer ofta på bärbara datorer. När jag jobbar med min stationära använder jag ett tangentbord från en Apple dator, även om jag har en PC själv – detta då tangenterna är riktigt bekväma att skriva med.

Jag köper nästan alltid mina datorer på NetOnNet då jag vet vad jag vill ha, samt att jag alltid bygger ihop min egna stationära dator av delar. I staden där jag bor finns det bara ett ställe att köpa dessa på och det är NetOnNet, anledningen varför valet till ett samarbete med dem föll naturligt.

Vilka bärbara datorer rekommenderar jag själv?

Acer Aspire 5 – för den budgetmedvetne nomaden

Detta är en riktigt kraftig laptop för dig som tar kontoret med dig på dina resor. Med en Ryzen 5 4500U processor får du en sexkärning processor som klarar det mesta, samtidigt som 16 GB RAM räcker gott och väl för alla dagliga uppgifter. Datorn är dessutom endast 18 millimeter tunn vilket gör den till en perfekt kompanjon på flyget, bussen eller tåget.

Med en SSD-hårddisk på 512 GB räcker den även till för dina dokument och program, även om du kan behöva uppgradera den med en ytterligare disk i framtiden. Med ett cirkapris på 6,990 kronor får du dock mycket för pengarna, och i denna prisklass finns det inte mycket att klaga över. Notera dock att detta inte är en gamingdator utan mer lämpad för kontorsarbete, något som kan vara bra att komma ihåg innan du funderar på ett köp.

Lenovo Gaming 3 – för dig som även spelar spel

Med den senaste i5-10300H processorn från Intel har Lenovo Gaming 3 utrustats med kvalitetskomponenter som klarar de allra flesta spel på höga inställningar, men givetvis även dina dagliga arbetsuppgifter. Det jag gillar mest med denna modell är att den har en 120 hz display som är anpassad för gaming, men också ett grafikkort i GTX 1650 som har tillräckligt med kraft att klara av spel som CS:GO, Dota 2 och andra populära titlar.

Andra plus med denna laptop är gamingtangentbordet som är både bakgrundsbelyst och i full storlek, något jag föredrar när jag själv skriver artiklar. Med en SSD-disk på 512 GB slipper du dessutom långa laddningstider, och 16 GB RAM i Dual Channel snabbar upp dina spelupplevelser ytterligare. Priset på 8,990 kronor är dessutom lågt för en dator i denna prisklass, men det beror förmodligen på att många nya och bättre grafikkort dykt upp på marknaden under senare tid.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *