Okategoriserade

Vad kostar det att bo och resa utomlands?

I detta inlägg tänkte jag punkta ned alla kostnader du behöver ta hänsyn till när du reser och bor utomlands, oavsett om det är periodvis eller flera år. Växelkurserna och flygpriserna har svängt kraftigt under de senaste månaderna, men jag får använda mig av de siffror som var aktuella under 2019 för att skapa en ungefärlig bild.

Fördelen med länder som Vietnam, Thailand och Malaysia är deras låga levnadskostnader jämfört med deras europeiska motsvarigheter, men även i Europa kan du hitta relativt billiga alternativ som Portugal, Spanien, Rumänien, Bulgarien, Georgien och så vidare.

Underrubrikerna kommer behandla alla de olika kostnadsområdena som du ser nedan:

Boende

Att hitta ett boende är väldigt enkelt i Asien, men däremot betydligt svårare i Europa. I de asiatiska länderna kan du kliva in på första bästa “Residence” och fråga om de har lediga lägenheter, något de även marknadsför direkt från gatan. De har ofta olika slags boenden rent storleksmässigt för att det ska passa de allra flesta resenärer, men beroende på var i Asien du befinner dig kan det vara klurigare att hitta dem. Det är absolut inga problem att hyra korttidsboenden i Asien heller, något som är ett enormt plus för mig.

Airbnb fungerar bra i Vietnam för långtidsboenden medan Thailand har en mer utvecklad turistnäring och erbjuder lägenheter både via Renthub (en thailändsk webbsida som även finns på engelska), eller direkt från gatan. Du kan även använda Airbnb där, men det är inget måste eftersom lägenheterna hittas enkelt genom att strosa omkring i olika bostadsområden.

I Europa ser det annorlunda ut, det är till exempel mycket svårare att få boenden för en eller två månader om du inte använder Airbnb. I Spanien gick jag förbi bostadsförmedlare där de allra flesta lägenheter hyrdes ut per år.

Vad blir då kostnaderna för boendena? Jag kan bara utgå från mina egna erfarenheter men i Thailand betalar du ungefär 7 000 baht (2000 kronor) för en etta utan kök, beroende lite på var i landet du befinner dig. Jag har hyrt boenden både i Bangkok och Chiang Mai uppe i norr, men även i Hua Hin som ligger vid kusten.

Priset är alltid dyrast i Bangkok eftersom det är den enda riktiga storstaden i landet, medan du kan hitta boenden för 5 000 baht (1 500 kronor) både i Chiang Mai och Hua Hin, men även andra städer. 

Vill du ha en bostad som även har ett kök och ett vardagsrum kommer du behöva hosta upp betydligt mer. Dessa lägenheter kostar upp mot 10 000 – 15 000 baht (3 000 – 3 500 kronor). Notera dock att alla lägenheter i Thailand är möblerade om inget annat anges.

Vietnam är en helt annan historia och där är det betydligt svårare att hitta lägenheter genom att promenera omkring i städerna, även om jag mestadels befann mig i Ho Chi Minh som är deras allra största stad. Det finns även en annan kultur när det gäller tillfälliga boenden i landet och de allra flesta hyr in sig på hotell på grund av deras låga priser. Jag betalade själv cirka 2 000 kronor i månaden för mitt hotellrum, även om det inte låg särskilt centralt. Jag var inte i Vietnam särskilt länge och jag tror att det bästa alternativet för mig hade varit Airbnb om jag stannar kvar.

I Kambodja, Laos, och Myanmar har jag endast spenderat korta perioder – men priserna är ungefär likvärdiga. Konstigt nog är Laos dyrare än Thailand när det gäller det mesta, något som jag reagerade på eftersom de inte har särskilt mycket att erbjuda. Alla dessa tre länder har nästan en obefintlig turistnäring vilket dels beror på regeringsskicket. Kambodja är det enda “vettiga” alternativet för digitala nomader med tanke på att de är lite mer turistvänliga. Myanmar är på väg uppåt också, men än så länge är infrastrukturen medelmåttig. Malaysia har jag inte åkt till ännu, men jag är mer inriktad mot Bali som har ett stort utbud för digitala nomader i form av co-working, snabba uppkopplingar med mera.

I Spanien kollade jag runt lite på bostadsmarknaden och i lite mindre städer kan du hitta omöblerade ettor för cirka 300 euro. I Barcelona och Madrid är det dock mycket dyrare och en vän till mig hyr sin trea för 1 000 euro i centrala Madrid, dock delar han med en annan för att få det att gå runt.

Jag utgår från länder där jag själv varit under längre tidsperioder och även om det finns ett antal europeiska länder jag hade velat prova så har jag inte haft möjligheten till det ännu. Några jag tittat på lite extra är Bulgarien, Rumänien och Portugal, men jag får helt enkelt uppdatera denna text vid ett senare tillfälle.

Flygresorna

Jag kan inte svara på vad det kostar idag, eller vad det kommer kosta längre fram när vi kan flyga igen – men under 2019 låg priserna på ungefär 5 000 kronor för en tur och retur biljett till Asien i bästa fall. Till Europa kunde jag hitta flyg för endast 500 kronor (Barcelona), men även där berodde det på när det fanns billiga avgångar.

Norwegian brukade flyga billigt till Thailand, men de la faktiskt ned dessa sträckor redan i Mars 2020. Det var dessutom ett direktflyg från Stockholm vilket underlättade enormt för min del då jag slapp byten i andra länder. Idag måste du nästan byta i antingen Doha, Istanbul eller andra stora flygplatser.

Visum

Inom Europa krävs inga visum, men du måste nästan ansöka om ett sådant för längre vistelser i Asien. Thailand kräver inget visum de 30 första dagarna, men om du har för många sådana i ditt pass, eller om du inte har ett bokat returflyg kan du bli utfrågad om anledningarna (jag vet av egen erfarenhet).

För att undvika krångel är det bäst att ha ett visum som du får via landets ambassad eller konsulat. Det finns många olika att välja mellan, men ett turistvisum till Thailand gäller i 60 dagar med möjlighet till förlängning med 30 dagar.

Ansökningsprocessen är dock lite jobbig eftersom du själv måste resa till ambassaden, lämna in ditt pass, och sedan hämta upp det igen. De skickar inte längre pass via post som de gjorde tidigare.

Vietnam ger dig 15 dagar tillfälligt visum om du flyger in, men du måste dock uppvisa en returbiljett. Att ansöka om ett turistvisum är däremot mycket lättare eftersom det sköts via en e-tjänst online. Du ansöker, betalar och får sedan ett “approval letter” som du uppvisar på flygplatsen vid ankomst. Enkelt och smidigt!

Kostnaderna för visum varierar på resans längd, men 60 dagar till Thailand kostar 350 kronor medan ett likvärdigt visum till Vietnam ligger på ungefär 350 kronor, dock får du 90 dagar istället för 60. OBS: glöm inte att läsa det finstilta om vad som behöver bifogas vid ansökan (passfoton, adress i landet, kopia av ditt pass, flygbiljetter mfl.)

Ett tips för dig som vill resa på enkelbiljett är att du bokar en billig resa ut från landet dit du ska. Det räcker oftast att du har en resplan för att du ska slippa bli utfrågad om varför du inte har en hemresa bokad.

Mat

Denna punkt är varierar kraftigt beroende på var du är, men också om du föredrar att laga din mat själv. Det är dock inte alltid billigare att tillaga mat i alla länder, särskilt om du inte har något emot att äta på lite lokalare restauranger.

Min budget för mat varierade en del när jag befann mig i Asien, men någonstans runt 3 000 kronor i månaden brukade täcka frukost, lunch och middag ute. Om jag svävade ut och lyxade till det med europeisk mat, eller någon dyrare rätt blev det givetvis dyrare.

Underhållning

Denna punkt i listan på kostnader är relativt billig i Asien jämfört med Europa, mycket tack vare att en biobiljett går på 50 kronor, samt att ett restaurangbesök endast kostar runt 100 kronor. 

En öl på restaurang går på 25 kronor och om du drack en öl ute varje kväll, samtidigt som du åt en västerländsk middag på en restaurang skulle du betala ungefär 3 750 kronor i månaden.

Träning

Denna del i kostnaderna är faktiskt en av de dyrare. Det beror dock på att min hobby är brasiliansk jiu jitsu vilket är ganska dyrt att hålla på med utomlands.

Dels finns det få platser att utöva det på, men de flesta gym drivs även som företag som måste gå i vinst. Det finns ingen föreningsverksamhet på samma sätt som i Sverige vilket ökar kostnaderna en hel del.

Till och med ett “vanligt” gymkort i Asien kostar cirka 1 000 kronor då det anses vara en hobby för de förmögna. Du kan dock träna gratis i utomhusgym om du vill, men det är väldigt varmt och smutsigt.

Hyra av motorcykel

I Asien är en 125cc – 150cc “moppe” given då de allra flesta använder dem som transportmedel, oavsett om de har körkort eller inte. Det kan låta lite bisarrt till en början, men du kommer in i det.

Om du blir stannad handlar det oftast om pengar då jag har varit med om flera fall där internationella körkort inte accepteras beroende på vilket humör poliserna är på. Detta gäller alltså oavsett om du har behörighet till motorcykel eller inte.

Hyran för en lätt motorcykel som är automatisk och ser ut som en vespa ligger på ungefär 700 till 1000 kronor per månad. Det kan alltså bli billigare att köpa en begagnad om du har tänkt att stanna en längre stund.

Ett tips jag kan ge gällande uthyrningar är att aldrig lämna ditt pass till någon då det ofta används för att pressa dig på mer pengar när du väl lämnar in motorcykeln.

En kopia på ditt pass ska räcka för de flesta, men det kan även krävas att du betalar något i pant. De mer seriösa uthyrarna gör det dagligen och du bör alltid välja en lite större verksamhet för att vara på den säkra sidan.

SIM-kort

Ett SIM-kort är i regel billigare utomlands än hemma i Sverige, men i Europa kan du faktiskt surfa med ditt nuvarande abonnemang helt gratis idag. När det gäller Asien får du ofta ett bra kontantkort med surf för cirka en hundralapp, men det finns många olika varianter att välja mellan.

Något som däremot är svårt att få som turist är ett vanligt abonnemang då de kräver en adress i landet. Asien har bred 4G täckning och det fungerar ungefär lika bra som hemma.

Inom EU kom nyligen en ny lagstiftning som tillåter svenskar att surfa precis som vanligt med ditt egna abonnemang. Det fungerar dock endast en viss tidsperiod och för Tele2 är det 4 månader.

Ett SIM-kort i asien går i sin tur på ungefär 150 kronor i månaden vilket är ungefär lika mycket som hemma.

Inhemska resor

I Asien kostar flyg inte mycket, även om det idag är oklart när det går att flyga igen, men räkna med ett biljettpris mellan 300 – 500 kronor enkel resa oavsett vart du ska flyga inom landet.

Bussar och tåg är också väldigt prisvärda alternativ, men eftersom flygen har varit så billiga (under 2019) har inte jag själv känt behovet av andra alternativ. Kortare resor inom landet är bäst att sköta med bussar då de är mer säkra alternativ jämfört med minibussar.

Om du verkligen vill snåla kan du åka i en minibuss för ungefär 50 kronor för en resa på 300 kilometer.

Europa är givetvis mycket dyrare, men även där är flyg billigare än tåg. Bussarna har jag alrig provat men deras restider är väldigt långa och jag sitter hellre på ett tåg om jag får välja. Bokade en biljett för cirka 400 kronor från Barcelona till Madrid under 2019, men det tog dock 9 timmar. En flygbiljett hade kostat ungefär lika mycket beroende på datumet såklart, men då jag inte kunde vänta fick det bli ett tåg under samma dag.

Försäkringar

Jag själv använder alltid ERV för mina reseförsäkringar. De är billiga och akuta resor hem ingår vilket är det som är viktigast för min del, även om sjukvården i exempelvis Thailand är alldeles utmärkt. Priset för en resa på 3 månader blir 618 kronor för min del då jag är 36 år vid avresa, samt att jag har en hemförsäkring som täcker de första 45 dagarna.

För 6 månader kostar det 3116 kronor vilket är en del pengar, men det är verkligen värt det med tanke på att försäkringne täcker räddning och eftersökning, ambulansflyg hem till Sverige, naturkatastrofer och mycket mer.

Uttagsavgifter & växelkurser

De flesta länder har uttagsavgifter i sin bankomater, men även ditt VISA eller Mastercard har valutapåväxlingsavgift. Det är alltså en ganska dyr historia att ta ut kontanter utomlands. 

Problemet är att de allra flesta butiker och tjänster endast tar emot kontanter i andra länder. Mitt råd är att ta ut kontanter i Sverige och ha med dom hela vägen tills du växlar in dem mot utländsk valuta. Om du använder ett växlingskontor i Sverige tar även de ut avgifter som kostar en hel del i längden.

Växelkursen har dessutom svängt väldigt kraftigt i Thailand och Sverige. Bara för ett år sedan låg thailändska bahten på 4,0 mot en svensk krona – medan den idag ligger runt 3,5. Den har faktiskt gått upp en del under coronapandemin med tanke på att kursen låg på 2,98 som lägst.

Oväntade kostnader

Det tillkommer alltid oväntade kostnader när du befinner dig utomlands. Några av dem är exempelvis visumförlängningar som kan kosta runt 500 kronor, eller “visa runs” där du åker till ett annat land för att ansöka om ett nytt turistvisum tillbaka till ursprungslandet du befinner dig i.

Dessa resor kan kosta tusentals kronor beroende på flygpriser, hotell och ambassadbesök. Andra kostnader som kan tillkomma är om du råkar krocka med din moppe där de flesta kräver dig på pengar direkt på plats. Det kan även handla om dyra restaurangbesök, utekvällar eller resor inom landet till olika resorts.

Prisexempel för en vanlig månad i Asien

Här har jag räknat fram en ungefärlig månad och vad det kostar i Asien för att ge dig en överblick av hur det kan se ut:

  • Mat: 3 000 kr
  • Boende: 2 000 kr
  • Transportkostnader: 100 kr i bensin + 900 kr i mopedhyra
  • Telefon & internet: 150 kr
  • Träning: 1000 kr (jiu jitsu en månad)
  • Underhållning som biobesök, utekvällar, restauranger: 3 000 kr
  • Totalt: 10 150 kr

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *