Okategoriserade

Kan man resa under coronan?

En väldigt aktuell fråga idag handlar om hur det ser ut med resor under den rådande pandemin. I detta inlägg ska jag försöka förklara hur det kan gå till, men också om det är värt att genomföra. Många länder skiljer sig väldigt mycket gällande restriktioner också, medan andra inte tar emot turister alls.

Asiatiska länder har fått fullständig panik gällande coronan, medan många europeiska länder lever i ett någorlunda normalläge. Det skiljer sig alltså enormt beroende på vilket land du tänkte resa till, något som kan vara bra att komma ihåg.

Vilka länder är passande alternativ för digitala nomader just nu?

Några exempel på “lugna” länder, alltså de som inte kräver karantän vid ankomst, (vad jag vet), covid test eller andra saker är till exempel Rumänien, Bulgarien, Grekland, Tyskland, Polen och Ungern. Detta kan dock ändras löpande då läget kan förvärras, och även om UD inte avråder från resor till exempelvis Spanien så skulle jag inte själv vilja åka dit för tillfället.

Det råder till exempel masktvång, samtidigt som caféer och barer har fått ändrade öppettider. Andra restriktioner kan också bli aktuella om inte virussmittan går ner, något som också är aktuellt för samtliga länder.

UD avråder däremot inte resor till de flesta europeiska länder längre, något du kan läsa mer om via deras hemsida.

Vilka länder passar absolut inte för digitala nomader just nu?

Tyvärr är det tvärstopp för resor till Asien just nu, ett område där väldigt många digitala nomader gärna vistas i vanliga fall. Detsamma gäller också för Sydamerika, bland annat Brasilien och andra länder.

Om du vill resa till Thailand, Vietnam eller Filippinerna är det ingen idé att ens försöka just nu. Det finns specialvisum under utredning i Thailand som förväntas träda i kraft under Oktober, men kraven för dessa är hårda och omständiga. Du förväntas exempelvis vara i karantän 14 dagar på ett hotell, eller någon regeringsbyggnad. Det kostar desutom en hel del pengar att boka in sig på dessa “godkända” hotell eller regeringsfaciliteter.

Det är förmodligen också ett krav att uppvisa ett färskt covid resultat från hemlandet innan du ens kan flyga in i Thailand, samt att det nya visumet är för minst 3 månader. Den lämpar sig alltså ganska bra för digitala nomader för övrigt, men allt krångel med ankomsten gör det icke intressant för min del. Det är dessutom väldigt vanligt att regeringen i Thailand helt plötsligt ändrar sig gällande regler, något som också måste vägas in i sammanhanget. Vill du verkligen vara den första försökskaninen till detta land, även om det är möjligt att resa dit?

Filippinerna har gått fullständigt “bananas” när det kommer till coronan, och i dagsläget kan du inte ens ta dig in i landet. Det finns dessutom otaliga exempel på turister som blivit strandade i landet eftersom de nekats utpassering från området där de semestrade. Om du som turist skulle få för dig att resa inom landet kan det även resultera i 14 dagars påtvingad karantän i något gammalt tält, mitt i centrala delarna av en mindre stad. Tro mig, det vill du inte vara med om.

Vietnam är inte heller ett land som tar emot turister just nu, och de har inte några planer på att göra det i år. Det verkar som att allt ligger på paus till nästa år, även om landet inte är särskilt hårt drabbad av pandemin. De fick dock ett större utbrott av corona i staden Da Nang nyligen, något som satte stopp för alla planer om inresor under 2020.

Vart bör digitala nomader resa för tillfället?

Om du verkligen måste iväg så rekommenderar jag Polen, Tjeckien, Grekland, Bulgarien eller Rumänien. Detta då dessa länder är billiga att vistas i, samtidigt som de inte verkar vara lika hårt drabbade av pandemin. Det krävs inte heller något covid test till Grekland längre, något som ändrades nyligen.

Notera dock att tvång på ansiktsmasker kan förekomma i offentliga utrymmen, samt att restauranger, barer och caféer också kan ha en del restriktioner gällande sittplatser och öppettider.

OBS: Inlägget uppdaterat 2020-09-22

Betalt samarbete med Supersavertravel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *