Okategoriserade

Hur man tar sig runt i Bangkok

Detta var en fråga jag undrade mycket över innan jag landade i Bangkok för första gången, så den kan eventuellt vara av intresse för dig som har liknande tankar. Här syns jag med en N95-mask och hörlurar, samt solglasögon som för min del var helt obligatoriska med tanke på hur soligt det var varje dag.

Transportmöjligheter

Som jag nämnde i min guide om kostnader för dig som reser i Asien så går det alldeles utmärkt att hyra en 125 cc “moppe” i Thailand, även om det snarare är en lätt motorcykel. Jag hade själv en Honda Wave 125 cc som var semiautomatisk, alltså att jag kunde växla från 1-4 vilket gjorde den något snabbare att accelerera med.

Andra alternativ du kan använda är Grab, vanlig taxi, Tuktuk bilar, Songtaew, Riverboat, buss, BTS och Metro. Jag punktar ned alla här för en enklare överblick:

  • Grab (både bil och motorcykel)
  • Motorcykel (moppe)
  • Vanlig taxi
  • Tuktuk
  • Songtaew
  • BTS
  • Metro
  • Buss
  • Riverboat

Om du bara vill ta dig någonstans billigt genom att boka en resa via din smartphone rekommendrar jag Grab istället för en taxi, helt enkelt för att du slipper förklara eller diskutera med taxichauffören om vart du ska. Appen fungerar via GPS så att den som kör dig vet precis vart du ska, något som inte är fallet om du bara hoppar in i en taxi på gatan. Det är dessutom väldigt ovanligt att taxichaufförer i Thailand kan engelska.

En motorcykel eller moppe är given för dig som bor och lever i Bangkok som digital nomad, men särskilt om du har din bostad lite utanför de centrala delarna av staden. Jag bodde själv i Huay Kwang distriktet förra gången vilket låg några kilometer från centrum, men jag har också haft lägenhet nära On Nut vilket också ligger några hållplatser från Siam, de mest centrala delarna av staden.

En tuktuk skulle jag absolut inte rekommendera då de som kör dem endast försöker mjölka turister på pengar. En Songtaew är en röd bil med långt flak som thailändarna själva använder för att ta sig runt i staden, men här behöver du veta att den går en viss rutt som inte är lätt att ta reda på utan att kunna språket. Du får helt enkelt åka med en gång och se hur den kör.

Skytrain systemet i Bangkok kallas för BTS och det är ett spår som går ovanför marken. Vagnarna är nya, fräscha och luftkonditionerade vilket gör det otroligt smidigt att ta dig runt Bangkok. Något som du däremot bör vara medveten om är att rusningstrafiken är helt galen, och då vill du bara inte försöka pressa dig in i dessa vagnar. Samma sak gäller även för MRT eller tunnelbanesystemet i staden.

Fördelarna med tunnelbanan och skytrain systemet är att du kan ta dig runt staden billigt. Det kostar inte många kronor att köpa ett månadskort i Bangkok, eller om du bara vill tanka det enstaka resor. Gällande bussar så finns det till och med gratisbussar som du kan åka med, men det är nästintill omöjligt att hitta rutterna online, samtidigt som chauffören förmodligen inte kan engelska. Om du verkligen vill åka buss kan du givetvis göra det, men dessa är dessutom brötiga och smutsiga tack vare att de körs med gamla dieselmotor som aldrig gått igenom en service. Det kommer också in en hel del rök in i bussen och det är absolut ingen trevlig resa när det är varmt eftersom bussarna även saknar AC.

Riverboats eller flodbåtarna används också som transportmedel i Bangkok och dessa kan du oftast fråga passagernarna om hur rutten ser ut. Den enda gången jag använde dem var när jag åkte från Asiatique (en stor marknad utomhus med barer och caféer) tillbaka till BTS stationen.

Vilket transportmedel rekommenderar jag själv?

Enligt mig själv är en moppe allra smidigast i Bangkok, mycket tack vare att du som kör kan slingra dig emellan köerna i staden – något det finns gott om i princip hela dagen lång. Om jag inte kunde köra själv använde jag mig av en Grab chaufför som jag bokade med hjälp av min mobiltelefon och appen Grab. Det är princip Asiens Uber, något som även används i de närliggande länderna Vietnam och Kambodja.

Annons för Bank Norwegian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *