Okategoriserade

Co-working eller solojobb?

Vilket är bäst egentligen? I detta inlägg jämför jag fenomenet co-working med solojobb, alltså att du sitter hemma eller på ett café och arbetar.

I bilden kan du se hur jag jobbade i Phuket på ett budgethotell, inget glamoröst direkt – men det funkade ändå bra att koppla in datorn via HDMI till TV:n för lite enklare WordPress arbeten.

Själv föredrar jag en större skärm för att skriva eftersom jag slipper använda glasögon. I denna text ska vi dock titta på fördelarna med både co-working och solojobb från flera olika synvinklar, men främst den kreativa processen och allt som krävs för att få till mycket text utan störningsmoment.

Co-working

Fenomenet co-working innebär att du betalar för att få arbeta på ett kontor där du hyr in dig på ett bord. De kan se olika ut, men de flesta av dessa företag erbjuder en lugn och harmonisk miljö utan störningsmoment där du kan fokusera på det viktigaste.

I Sverige är det otroligt dyrt att arbeta på detta sätt jämfört med många andra länder, men det har börjat blossa upp kontorshotell i alla stora städer redan nu.

För att köpa in dig på co-working i Stockholm kan du få betala allt mellan 2000 till 7000 kronor i månaden vilket endast lämpar sig för småföretagare som redan har en hel del inkomst. För start-ups eller digitala nomader är detta ingen hållbar lösning alls, i alla fall inte ännu.

Tittar vi istället på övriga Europa så erbjuder exempelvis Spanien lösningar som kostar allt från 50 till 150 euro i månaden vilket är betydligt billigare än Sverige. Det finns också ett större utbud vilket pressar ned priserna, samt att levnadsstandarden också är lägre.

Fördelarna med co-working jämfört med caféjobb eller arbete hemma är att du kan dela idéer med andra likasinnade, eller träffa andra människor med liknande mål i livet. Det är också något mer inspirerande att se andra jobba med något de brinner med, samtidigt som du får alla bekvämligheter som ett modernt kontor kan erbjuda dig. En bekväm stol, ett bra bord, höghastighetsbredband, fika och så vidare.

Solojobb / Caféjobb

Här ser du en bild av min lägenhet i Bangkok, ganska nära området On Nut som ligger några kilometer från de mest centrala delarna. Ja, det är inte speciellt bekvämt eller inspirerande att sitta på detta sätt och jobba, särskilt med tanke på att det också är lätt att bli distraherad av TV:n, spel eller tv-serier.

Fördelarna är att det inte kostar mer pengar än själva hyran, något som kan passa de månader du kanske har mindre att göra. Det kan också fungera bra under tidpunkter som co-working kontor har stängt, eller om du är lite halvkrasslig och inte vill smitta andra.

Jag kombinerade även caféjobb med solojobb hemma eftersom de liknar varandra ganska mycket, dock med skillnaden av att du måste köpa något för att få sitta på ett café. De allra flesta av dem bryr sig däremot inte hur länge du sitter och jobbar, samt att det kan vara bra i de lägen du lätt blir distraherad av annat hemma.

Genom att separera jobb och fritid kan du uppnå betydligt bättre resultat, något jag lärt mig av erfarenhet. Även när jag är hemma i Sverige åker jag ofta och skriver på ett café, endast för att det finns mindre saker att tänka på. Att hamna i ett bra “flow” är också enklare när du inte tänker på annat, och då går även tiden snabbare.

Slutsats

Själv lever jag med en begränsad budget när jag reser, och då är det sällan som co-working passar in i mina månatliga utgifter. Om jag mot förmodan hittar något billigt alternativ är det inte alls omöjligt att välja det istället.

Skriver jag däremot hemma i Sverige är co-working inget som lockar mig, särskilt med tanke på de höga priserna. Runtom i Europa är det betydligt billigare att syssla med co-working, men du hittar också många cafén som är anpassade för sådana som tar med sig datorn till fiket. För mig som endast skriver och använder WordPress, samt bläddrar lite hemsidor i mitt arbete anser jag inte att en höghastighetsuppkoppling är värd pengarna.

Enligt mig är det alltså betydligt bättre med caféjobb, även om jag gärna träffar likasinnade. Detta går däremot att genomföra via olika meetups eller event för digitala nomader runtom i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *