Okategoriserade

Arbetsdisciplin som digital nomad

Det gamla uttrycket “frihet under ansvar” har aldrig varit lika aktuellt som när du börjar jobba åt dig själv. Din inkomst beror helt på din egna prestation och du har oftast deadlines som måste hållas för att dina kunder ska vara nöjda med ditt arbete. Många tror att ett liv som inte ställer krav på var du jobbar är en actionfylld och underhållande tillvaro där det händer något hela tiden, men detta är helt enkelt inte sanningen.

Vad jag gör för att motivera mig själv att jobba

Det går faktiskt att effektivisera ditt arbete genom att motivera dig själv, något jag själv gör genom att räkna upp antal ord och timmar som jag jobbat ihop under månaden då och då. Detta gör jag för att punkta ned hur mycket jag redan har tjänat ihop, och genom att se faktiska siffror på det jag åstadkommit får jag en bild i huvudet hur det kan se ut med inkomsterna i slutet på månaden. Om jag däremot märker att det gått sämre än vanligt fungerar det också som en “trigger” för att sätta igång och arbeta ännu hårdare.

Jag sätter också upp preliminärä mål på hur mycket jag vill försöka tjäna ihop varje månad, särskilt när jag är ute och reser och vet på ett ungefär vad det kostar för boende, mat, resor och visum.

Andra exempel kan vara att jag belönar mig själv med något efter att jag gjort klart ett större projekt, exempelvis en utflykt någon helg till en plats jag inte besökt tidigare – eller varför inte en ny film på bio?

Hur man balanserar arbete och fritid

Jag vet att det ibland är väldigt svårt att jobba när man njuter av ett friare liv i andra länder, men disciplin handlar mycket om att bestämma sig för något. Precis som jag gjorde när jag valde detta yrke så är det bara något som måste göras, men fasta rutiner kan också kan underlätta din vardag, bland annat genom att du alltid påbörjar din arbetstid en viss tid på dygnet.

Själv är jag mest kreativ under morgontimmarna och det är även då som jag sätter igång och skriver. Jag brukar börja med att äta frukost, kolla på lite YouTube, men sedan kör jag bara på. Genom att använda en “to do” lista kan jag enkelt välja ut de projekt jag arbetar med för tillfället, men även se till att alla kunder jag jobbar med får kontinuerliga uppdateringar om hur det går med ett visst projekt, eller att jag skickar ut dem färdiga som “slutet på dagen”.

De största utmaningarna jag själv haft är att behålla motivationen när jag är hemma i Sverige då det inte finns lika mycket som intresserar eller stimulerar sinnet. När jag är utomlands är det alltid något nytt jag kan utforska, men det är också betydligt enklare att träffa likasinnade människor. Här hemma känner jag ibland att det är otroligt svårt att fokusera, något som ofta leder mig till caféjobb på Espresso House eller andra fik.

Det hade varit trevligt med co-working även hemma i Sverige men i staden där jag bor är möjligheterna begränsade, samtidigt som det kostar alldeles för mycket. Jag vet att det inte går att få allt man önskar sig, men det är konstigt hur få cafén som “stödjer” oss digitala nomader i vårt avlånga land. Själv har jag endast stött på Espresso House som har eluttag nästan vid varje bord.

 

Reklam för Webbhallen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *